Afbeelding invoegen
 

Als je met Duchenne spierdystrofie wordt geboren breken je spieren langzaam maar zeker af en word je steeds minder sterk. Kleine kinderen met Duchenne vallen vaak en kunnen niet goed rennen. Als het lopen niet meer gaat worden ze afhankelijk van een rolstoel (meestal rond de 10 – 12 jaar). 

Wanneer de spieren die voor ademhalen nodig zijn te zwak worden is beademing nodig (meestal rond de 20 jaar). Ook de hartspier wordt steeds zwakker waardoor spierdystrofie uiteindelijk een fatale ziekte is. 

Dankzij beademing en het gebruik van (hart)medicatie is de levensverwachting de afgelopen jaren toegenomen. De helft van de patiënten wordt nu ouder dan 30 jaar, maar zelfs nu sterven patiënten voor hun twintigste vanwege niet te behandelen problemen.

De ziekte wordt veroorzaakt doordat een eiwit, nodig voor de stevigheid van de spiercellen, niet kan worden gemaakt door een fout op het X-chromosoom. Omdat deze fout op het X-chromosoom zit, zijn het vooral jongetjes die Duchenne spierdystrofie hebben. Wereldwijd 1 op de 3500 jongetjes. 

In totaal meer dan een kwart miljoen. Meer informatie is te vinden op de website van Duchenne Parent Project, de stichting opgericht door ouders van kinderen met Duchenne Spierdystrofie.